Historie

Ciolina als naam bestaat al sinds 1840, Een Italiaanse familie die hier ruim 170 jaar geleden in 1840 naar Nederland kwam om te proberen hier de kost te verdienen. Sindsdien is er veel veranderd, laat ik mij en Ciolina eerst even  voorstellen. Ik ben Robbert van der Lee sinds maart 2013 eigenaar van dit mooie familiebedrijf, samen met Erwin, Monique, Rob, Ronald, Remon, Joost en Gerrit  en onze oud directeur jop van der lee hebben wij kunnen voorkomen dat Ciolina als merk niet meer bestaat.

Sinds 1840 heeft Ciolina bestaansrecht en sinds 1978 met directeur/eigenaar Jop van der Lee. Ciolina heeft alle crisissen, oorlogen, ups en downs, geheel op eigen benen weten te overleven. Nog steeds een rasecht Rotterdams bedrijf. Nog steeds, ondanks alle bombardementen, kaalslagen, renovaties, herinrichtingen gesetteld in het hartje van de bruisende en steeds weer vernieuwende stad Rotterdam. Helaas heeft de Crisis van 2010-2011 ook Ciolina een zeer moeilijke tijd bezorgd. Van jaren groei naar een afname van opdrachten en nog belangrijker opdrachten in de portefeuille die helaas nooit zijn doorgegaan. Zodoende werd begin 2013 duidelijk dat met de huidige opdrachtportefeuille we niet 24 werknemers in dienst konden houden en dat een overname van het bedrijf door mijzelf niet mogelijk was. De enige optie was dat Ciolina aannemersbedrijf BV stopte, zonder schuld, problemen met leveranciers/onderaannemers en met doorbetaling van salaris aan personeel. Ikzelf heb toen een eigen BV opgericht, genaamd Ciolina, zodat we vanuit hier met enkele werknemers weer voor onze klanten klaar konden staan. Helaas kon ik er maar enkele meenemen, maar gelukkig kan ik met dit nieuwe gezonde bedrijf weer enkele oud werknemers van werk voorzien en bestaat Ciolina nog steeds als aannemersbedrijf.

Door het oprichten van de nieuwe bv kunnen we met de afname aan werk toch overleven. Zonder de grote nieuwbouwprojecten nodig te hebben, kunnen we ons nu richten naar waar momenteel nog redelijk veel werk zit, vastgoedzorg en verbouw. Met een kleiner team kunnen we nu sneller reageren en met meer flexibele inhuur van werknemers en onderaannemers beter sturen naar de vraag van onze opdrachtgevers. Met dit schrijven in november 2013 mag ik zeggen dat deze opzet geslaagd is, onze klanten zijn gebleven, het bedrijf is financieel gezond en de samenwerking met leveranciers en onderaannemers gaat als vanouds.

Mijn dank gaat uit naar onze vaste klanten, onderaannemers en leveranciers die vertrouwen in ons hielden en ons met deze doorstart hebben geholpen, tevens naar mijn vader en oud directeur van Ciolina en naar de oud werknemers die er toch voor gezorgd hebben dat Ciolina zo’n grote schare aan vaste klanten mag hebben.

Hieronder kunt u meer lezen over de gehele geschiedenis van Ciolina, mogelijk gemaakt door Jop van der Lee

Oprichting 1840
Ciolina als naam bestaat al sinds 1840, Een Italiaanse familie die hier ruim 170 jaar geleden in 1840 naar Nederland kwam om te proberen hier de kost te verdienen. Eerst in Utrecht met hun terrazzo werkzaamheden, maar daar was toen nog geen emplooi voor, zodat ze net als de Italianen die uit het noorden kwamen het maar in het schoorsteenvak probeerden.

Van schoorsteenvegen kwam het tot metselen en tot een echt metselbedrijf (bekend project was het metselen van de droogovens van ‘Van Stolk Houtbedrijf’ aan de gelijkgenoemde Abraham van Stolkweg). Daarna ging het steeds beter met het aan de weg timmerende bedrijf met als één van de hoogtepunten; Al de nu nog steeds te bewonderen terrazzovloeren in het nieuwe Rotterdamse stadhuis en toen met als vaste grote klant een bekende Rotterdamse krant De Maasbode.

na 1940-45
Na de oorlog een nieuwe start. Met veel grote en vaste klanten zoals de Gemeente Rotterdam, met veel scholenbouw/verbouw door de gehele stad heen, maar ook de verzekeringsunie… later Stad Rotterdam Verzekeringen, die steeds meer panden in zijn bezit kreeg die door datzelfde Ciolina beheerd en bijgehouden werd. In die tijd werd Ciolina zelfs een assuradeur namens Stad Rotterdam.

Ook de kleine eigenaren/huizenbezitters kwamen zo weer in beeld en in Ciolina’s portefeuille en moest (iets wat ikzelf nog gedaan heb) de huur persoonlijk ophalen en gelijkertijd de klachten aanhoren, op lijsten zetten en eventueel herstellen/repareren, maar wel met het inzicht dat de eigenaar genoeg (soms veel, soms alles) rendement moest hebben. Betekende wel vroeg geleerd, oud gedaan.

Na 1970
Als afgestudeerd hts’er kwam ik, Jop van der Lee, na eerst 3 jaar bij een architectenbureau gewerkt te hebben als technisch tekenaar, later aangevuld als opzichter-tekenaar, vooral in de kleinere projecten zoals kleuterschooltjes/kerken en bungalows, aldus alle aspecten van de bouw lerend, zowel aan de tekentafel als op de bouwplaats zelf, met alle kritische opmerkingen van de bouwploeg (moeilijk maar zeer leerzaam), in dienst bij de familie Ciolina.

Samen zou ik met de jongste zoon Ot Ciolina, Mario opvolgen en het bedrijf vanuit de Mariastraat op een hoger plan brengen. Ik werd gelijk in het diepe gegooid als uitvoerder op een voor Ciolina begrippen toen groot werk aan de Retiefstraat, vlakbij het Afrikaanderplein, het verbouwen van de school en het bijbouwen van een gymnastieklokaal op betonpoten, uitkragend over de straat heen, waarbij het beton als schoon werk (ruwe delen zichtbaar à la Erasmus universiteit) en zelfs voorzien werd onder hoge spanning gebrachte Dywidagstaven… uniek in die tijd. Deze start heeft mij veel slapeloze nachten bezorgd, maar mij heel veel over de bouw en de mensen die het moeten uitvoeren, geleerd.

Al vanaf de tijd op de HTS, in mijn praktisch jaar op de bouw had ik gezegd: aannemer, nooit van mijn leven. Zo wil ik nooit worden en zo wil ook nooit zijn!! Alleen maar kijken naar geld, hoe kan ik het zo goedkoop mogelijk afraffelen, pleur maar neer, het zal me een zorg zijn, het duurt mijn tijd wel uit.

Er was bij mij een andere kijk: Liefde voor het werk, hoe kan ik het het best en het mooist doen, kwaliteit wint altijd, we moeten ons geld waard zijn, bouwen moet een feest zijn, zeker geen oorlog zoals zo vaak in de praktijk. Wees trots op wat je gemaakt hebt.

Van Hoorn Bouwbedrijf 1978
Eigenlijk was ik niet van plan om bij Ciolina te blijven, maar na 3 jaar overleed plots Ot Ciolina. Mario zag het niet meer zitten (te oud en teleurgesteld), verkocht zijn bedrijf aan Van Hoorn Bouwbedrijf in Capelle a/d IJssel. Ineens werd ik één van de jongste directeuren van het land met een mannetje of 50 onder mij. Vanaf die tijd ging ik mijn eigen weg, geheel vrijgelaten door van Hoorn en begon ik te selecteren en mijn ideeën steeds meer bij de medewerkers door te drukken (prediken). Mijn eerste grote klus was de verhuizing van het aannemersbedrijf van de Mariastraat naar de Bloemkwekerstraat en de verbouwingen die ervoor nodig waren.

Vanaf die tijd toch wel heel uniek in de aannemerij, begon ik de computer te introduceren, deden wij bijvoorbeeld de bouwvakantiezegels via de computer, werd het weekloon al een maand / 4-weken loon (dus vaste medewerkers), werden de lonen ook computer technisch verwerkt.
Begon met de opzet van mijn eigen computer begrotingen, geheel volgens eigen inzicht en opgebouwd volgens eigen normen. Heel gedurfd in die tijd, bij zo’n behoudende tak als de bouw (achterkant sigarendoos). Ciolina ging steeds meer in het verlengstuk van de klanten opereren. Was Ciolina z’n tijd nu vooruit?.

Overname & 150 jaar
Ondertussen was de onderneming steeds meer naar mijn hand gezet en dat leidde in 1991 tot overname van Ciolina door mijzelf en de omzetting in een B.V. Nu nog steeds, na 18 jaar, onder mijn leiding.

Het was ook het jaar dat Ciolina 150 jaar in Nederland was, een soort bedrijfsjubileum dus. Wat overigens met onze klanten uitvoerig bij Rustburcht is gevierd met Het Groot Niet Te Vermijden Dans en Show Orkest en met het gehele bedrijf hebben we een uitstapje gemaakt naar Engeland.

Echter ter zekerheid van mijn klanten sinds 2000, in het millenniumjaar met een gewijzigde en verbeterde opstelling, waarbij meer zekerheid is ingebouwd en niet meer op één man wordt gebouwd. Nog steeds onder mijn leiding, alhoewel de opvolging van mijn zoon reeds in het bezit van het HTS-Bouwkunde diploma en managementstudie in Delft, naderbij komt.

Middelpunt van Rotterdam
In 2002 schreef Ciolina samen met CLB Loodgieters & Installatiebedrijf geschiedenis in Rotterdam. Na ‘hoogtepunt’ de Nationale Nederland-toren en ‘dieptepunt’ Alexanderpolder zorgden wij voor het nog ontbrekende bruisende ‘middelpunt’ van Rotterdam.

Vanuit nieuwe, ultramoderne kantoorruimte in het middelpunt van Rotterdam kunnen wij middels ons geheel vernieuwde en up-to-date computernetwerk een nog betere en snellere service verlenen dan voorheen. Voor een 170 jaar oud bedrijf is niets mooier dan u snel en slagvaardig te kunnen bedienen vanuit het kloppend hart van Rotterdam. Met flexibele arbeidsplaatsen, eigen parkeerplaatsen, bereikbaarheid voor mindervalide kunnen wij letterlijk en figuurlijk in Rotterdam en omgeving qua planning, coördinatie en begeleiding van uitvoeringen razendsnel opereren.

Mocht u nog verder van gedachten willen wisselen, bestaat er  op enkele donderdagavonden per jaar de mogelijkheid om in ons eetcafé ’t Joppertje te genieten van een overheerlijke ‘middelpuntbruisende’ maaltijd. Met andere woorden: Wij staan op alle fronten altijd voor u klaar.

Ciolina heeft alle crisissen, oorlogen, ups en downs, geheel op eigen benen weten te overleven. Nog steeds een rasecht Rotterdams bedrijf. Nog steeds, ondanks alle bombardementen, kaalslagen, renovaties, herinrichtingen gesetteld in het hartje van de bruisende en steeds weer vernieuwende stad Rotterdam.
Met werkzaamheden als nieuwbouw, onderhoud, verbouwing en als afbouwaannemer nog steeds overlevend in deze hectische tijden. Dan moet je toch wat hebben, dan moet er ‘iets meer’ zijn dan gewoon een aannemersbedrijf.

Dat ‘iets meer’ proberen we via deze site over te brengen. Moeilijk voor een bedrijf dat liever zijn werk en zijn klantencontacten voor zich laat spreken en als motto heeft: niet lullen maar heien, maar we doen toch een poging….


Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Informatie over de verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacyverklaring | Sluiten